Overslaan en naar de inhoud gaan
Kersen
bijna 50 soorten!

Kersenrassen

Kersen zijn er in allerlei soorten en maten, ieder met een eigen kleur en een eigen smaak. Voor de kersenliefhebber telt vooral de smaak en het uiterlijk van de kers. Als kersenteler kijken we ook naar andere dingen, bijvoorbeeld hoeveel kersen een ras produceert, of deze bestand is tegen ziekten en plagen en of de kersen na een regenbui niet te snel barsten. Op ons bedrijf telen we inmiddels bijna 50 soorten kersenrassen. En als de kersen verkoop van start gaat, is er voor elke smaak dus wat wils! 

Oudste hoogstamrassen in de Kromme Rijnstreek


"Vroege van Spithoven"

Begin van de vorige eeuw was deze vroege kers, vernoemd naar Spithoven, een bekende familienaam in de Kromme Rijnstreek, een bekend kersenras. Het gerucht gaat dat Jan Spithoven zijn naam had verbonden aan dit oorspronkelijk Engelse ras. Andere zeggen dat het een mutant (een variant) is op het Engelse ras, die Spithoven toevallig tussen zijn kersenbomen ontdekte. 

"Vroege Duitser"

Het kersenras "Vroege Duitser" staat bekend als de eerste lekkerste kers van het kersenseizoen. Deze tamelijk kleine donkerbruine kers heeft een zoete, frisse smaak en zacht vruchtvlees. Als de kers rijp is, zit de pit los van het vruchtvlees. Ook dit oude ras telen wij in onze hoogstamboomgaard.

"Meikers / Maaikers"

De "Meikers", ook wel "Maaikers" genoemd, is een kleine, zachte helderrode kers met een ronde vorm en een aangename zoetzure smaak. Dit kersenras werd vroeger het meest geteeld in de Kromme Rijnstreek. Dit ras wordt nog steeds aangeplant, maar nu als laagstam variant. Dit kersenras is zeer geschikt voor het maken van jam en vruchtensap. Stadsbrouwrij "De Dikke" in Wijk bij Duurstede brouwt jaarlijks kersenbier van dit kersenras: De Dikke MAAI!

Overige bekende kersenrassen in de Kromme Rijnstreek

We telen niet voor niets meer dan 45 soorten kersenrassen in onze boomgaard. De verschillende rassen hebben een andere rijpingsperiode en hierdoor is het mogelijk om gedurende 8 tot 10 weken kersen te kunnen plukken en te verkopen. Met de Kersenkalender als hulpmiddel weet de consument wanneer welke kers ongeveer in welke periode rijp is. De Kordia kers is één van de favorieten. Dit ras valt onder de noemer "late kers", wat inhoudt dat dit kersenras dus in de tweede helft van de kersentijd pas rijp is. 

Wat is uw favoriete kers?

Herkent u dat? Heeft u een favoriete kers, komt u erachter dat deze al vroeg in de kersentijd wordt geplukt, en u dus te laat bent. Wij hebben daarom een kersenkalender gemaakt, zodat u op de hoogte bent wanneer de verschillende kersenrassen ongeveer rijp zijn. De rijping van de kers blijft natuurlijk afhankelijk van moeder natuur, maar als de kersentijd eenmaal begint, kan de kersenkalender een handig hulpmiddel zijn. Voor komend jaar verwachten wij in de genoemde weken deze kersenrassen te verkopen. Dat wordt weer een heerlijke zomer met Hollandse kersen!

Nogmaals, wij kunnen geen zekerheid geven omdat e.e.a. ook afhankelijk is van de rijpheid van de kersen en de hoeveelheid dagelijkse oogst. Wij vertrouwen op uw begrip!