Overslaan en naar de inhoud gaan
Eieren
van de scharrelkip

Vers van de scharrelkip

Eieren

Alle eieren die wij verkopen (vrije uitloop - en scharrel) worden gelegd door de kippen van de familie Wegdam in Lochem. Hier is alle ruimte voor de vrije uitloopkippen en de scharrelkippen om de lekkerste eieren te leggen. Ook het voer, bestaande uit tarwe en mais, zorgt ervoor dat het ei lekker smaakt.

De eieren voldoen aan het IKB keurmerk, dit betekent dat de weg die het ei aflegt, van kip tot klant, aan strenge eisen voldoet. Het CBD en NCAE controleren of de eieren inderdaad scharrel of vrije uitloop zijn. Ook wordt de kwaliteit, en het gewicht gecontroleerd. De stempel op het ei is voor de traceerbaarheid. Het eerste cijfer zegt hoe de kip is gehuisvest is; 0=biologisch, 1=vrije uitloop 2=scharrel. De 2 letters zijn van het land van herkomst. De cijfers daarachter is het bedrijfsnummer en het laatste cijfer is uit welke stal het ei komt. 

De vrije uitloop kippen mogen iedere dag om 10.00 uur naar buiten als ze hun ei hebben gelegd, voer hebben gegeten en water hebben gedronken. Ze hebben 36 ha. land tot hun beschikking. Is het weer slecht of te warm dan blijven ze uit zichzelf binnen in de overdekte uitloop. Als het donker wordt trekken de kippen vanzelf weer naar binnen waar het veilig is.

De scharrelkippen hebben een volière tot hun beschikking, dit houdt in dat er stellingen zijn op verschillende hoogteniveaus waar de kippen kunnen gaan zitten. Op alle hoogteniveaus kunnen de kippen hun voer, water en legnesten vinden.