Overslaan en naar de inhoud gaan
Feest
in de boomgaard!

Logo 20 jaar KersenfestivalZaterdag 24 juni & Zondag 25 juni 2023

Het 20e Kersenfestival is alweer achter de rug. Volgend jaar in het laatste weekend van juni gaan we ervan uit dat het weer 2 dagen feest is in de boomgaard. Noteer de data vast in uw agenda!
Weten hoe het afgelopen jaar was? Klik dan hier voor een sfeerimpressie!

Hoe het ooit begon....

In 2000 ontstond het idee om in 2001 een kersenfestival te organiseren. Zo kon de vergeten kersenteelt weer op de kaart worden gezet en was het tevens een mooie gelegenheid om de consument kennis laten maken met dit oer-Hollandse product. Inmiddels is de Hollandse kers niet meer weg te denken uit onze streek, net als Het Kersenfestival Cothen. Dit evenement, wat altijd het laatste weekend van juni wordt gehouden, is inmiddels uitgegroeid tot een groot en gezellig festival met bezoekers uit binnen- en buitenland. 

Onze Kersenkoningin & Kersenprinses 2022

Dit jaar is Chayenne onze Kersenkoningin en Esmée onze Kersenprinses. De komende maanden zullen zij ons Kersenfestival vertegenwoordigen bij o.a. De Haantjesdag in Woudenberg, het Bloemencorso in Leersum, De Heideweek in Ede en natuurlijk zijn zij het stralende middelpunt op ons eigen Kersenfestival. 

Kersenprinses en Kersenkoningin
        Chayenne & Esmée

Wat is er te doen?

Onder onze hoogstam kersenbomen wordt de Kersenmarkt gehouden. Hier vindt u een gevarieerd aanbod van o.a. streekproducten, sieraden, brocante, hoeden, tassen en andere snuisterijen. Daarnaast kunt u genieten van kersenijs, Luikse wafels met warme kersen, koffie/thee met een kersenvlaaitje en natuurlijk van de vers geplukte kersen uit onze boomgaard. Verder rijdt tijdens het kersenfestival de kersentrein ("De Kersexpress") door de boomgaard, zijn er demonstraties van o.a. de jachthondenvereniging en kan er een bezoek worden gebracht aan Het Kersenmuseum
Daar wordt ieder uur in de veilingzaal "live" geveild en kunt u kijken of u met een bod via de veilingklok goede zaken kunt doen. Natuurlijk ontbreekt de muziek op beide dagen niet in onze boomgaard. De inmiddels vertrouwde muzikale optredens zorgen voor een vrolijke noot op dit festival.

Speciaal voor de kinderen hebben we een speelplein. Er is een mini draaimolen en er kan gesprongen en gerend worden op de "stormbaan" of de trampoline.
Tijdens dit festival is meestal 1 dag de mobiele sap-persmachine aanwezig zodat u kunt zien hoe uit fruit (appels, peren, kersen) sap wordt geperst. Het sap wordt in zakken opgevangen en in vacuüm verpakt. En hoe leuk is het om een vers geperste sappentap mee naar huis te nemen. Verser kan niet!

Klik hier voor de routebeschrijving naar het Kersenfestival.
Hier leest u ook welke huisregels en faciliteiten er zijn.

Aan het programma voor 2022 wordt op dit moment hard gewerkt. Wij hopen eind maart het definitieve programma bekend te kunnen maken. Nieuwe ontwikkelingen worden bekend gemaakt via deze website en onze social media kanalen.

Een nieuwe activiteit! De Kersenrun

Op de tweede festivaldag (zondagmorgen) houden we De Kersenrun. In onze kersenboomgaard hebben we een hardloopparcours uitgezet voor 4 afstanden (750m, 1500m, 5 km en 10 km). De Kersenrun is een nieuwe activiteit die wij ter gelegenheid van het jubileumjaar op het programma hebben gezet. Wanneer dit een succes blijkt, zal dit een jaarlijks terugkerende activiteit worden op het Kersenfestival.
Kersen eten en voldoende (buiten) bewegen is een gezonde combinatie!

Kersenrun Cothen