Overslaan en naar de inhoud gaan
Te mooi
om in de kast te zetten!

Een lust voor het oog!

Bunzlau Castle servies

Bunzlau Castle is onderdeel van een écht familiebedrijf waarin met veel enthousiasme wordt gewerkt aan mooie tijdloze producten van hoge kwaliteit en een bijzondere uitstraling. Bunzlau Castle staat synoniem voor thuis zijn, met vrienden, familie, met je gezin. Gewone en speciale momenten vier je met je eigen Bunzlau Castle collectie, die je in de loop van jaren verzameld hebt, helemaal naar je eigen smaak.

Het servies van Bunzlau Castle past geheel binnen ons landwinkel concept en we zijn dan ook blij dat we dit product in ons assortiment hebben. Meer weten over dit product? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen namelijk alle artikelen uit de Bunzlau Castle collectie voor u bestellen.

Meer over de herkomst van dit servies

Bunzlau Castle vindt haar oorsprong in de Poolse stad Boleslawiec, waar al sinds de 17e eeuw aardewerk centraal staat. Wat ooit begon als een volkstraditie is langzaam doorgegroeid naar een specifieke categorie binnen het aardewerk. In het gebied rondom deze stad, bestaat de grond grotendeels uit klei die zeer geschikt bleek voor het maken van aardewerk, zoals potten, schalen en borden. De Duitse benaming voor de stad Boleslawiec is Bunzlau, en daar dankt dit servies dus haar naam aan. Deze specifieke keramiek techniek bloeide op rond de 18e eeuw. Toen in de 19e eeuw beschilderde en geglazuurde aardewerk razend populair werd is Bunzlau verspreid over heel Europa. Bunzlau aardewerk wordt gezien als een van de meest vooraanstaande aardewerk tradities binnen Europa.
Bunzlau aardewerk wordt met de hand gemaakt (borden en schalen, bij de andere producten wordt een mal gebruikt) door middel van een trapwiel, gedroogd tot het product een leerachtige hardheid heeft om vervolgens een glazuurlaag eroverheen te krijgen. Hierna wordt het aardewerk in een oven gestopt en gebakken met een temperatuur van rond de 1320 graden Celsius. Nadat het tot de juiste vorm gebakken is wordt (voor de tweede keer) een coating van vloeibare klei of slip toegebracht om de potten waterdicht te maken. Door deze dubbele glazuring en het feit dat het product tweemaal wordt gebakken op hoge temperatuur is het aardewerk geschikt voor de magnetron en oven.
Kenmerkend dit aardewerk is wijze waarop er gedecoreerd wordt. De patronen die geschilderd worden bestaan voornamelijk uit de kleuren wit/blauw of wit/bruin. Elk product wordt voorzien van de initialen van degene die het aardewerk decoreert. De patronen die te zien zijn op het Bunzlau aardwerk worden gemaakt door middel van zeesponsen (vroeger door middel van aardappelschijven). Een échte Bunzlau heeft een stempel onder op het servies, zoals op onderstaande afbeeldingen weergegeven.

Bunzlau Castle keukentextiel

De afwas afdrogen in stijl doe je met de theedoeken van Bunzlau Castle. Deze onmisbare accessoire geeft kleur aan je keuken. De theedoeken zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en OCS gecertificeerd. De doeken hebben een hoog absorptievermogen, waardoor ze goed vocht opnemen.  Combineer de theedoek met een bijpassende keukendoek. De theedoeken hebben een handige ophanglus in het midden. Was de theedoek op 40 graden. Dit is beter voor het textiel, maar vooral voor het milieu.