Overslaan en naar de inhoud gaan
Fruit
van de teler

De passie voor het kersen telen

Theo Vernooij (3e generatie) komt uit een familie waar decennia lang kersen met hart en ziel worden geteeld. Toen de boeren uit de Kromme Rijnstreek in de jaren zeventig en tachtig de kersenteelt massaal de rug toekeerden, bleef onze familie de kersenteelt trouw. Vandaag de dag wordt op ons familiebedrijf met dezelfde passie gewerkt, en zijn er door de jaren heen vele innovaties toegepast om onze kersen nog mooier en lekkerder te krijgen.

"Dit is een modern fruitteeltbedrijf, met een knipoog naar het verleden."

Inmiddels werkt de 4e generatie, zoon Erik, volop mee in het bedrijf. Er is nog zoveel te ontdekken en daarom blijven we experimenteren en innoveren om de kersenteelt te verbeteren. De kers blijft een product van de natuur, en omdat de natuur nu eenmaal niet te voorspellen valt, blijft het telen van kersen ieder jaar weer een (risicovolle) uitdaging.
Onze passie voor kersen willen wij zoveel mogelijk blijven delen. Het Kersenmuseum én het Kersenfestival zijn daarom activiteiten die wij blijven organiseren zodat iedereen de sfeer van de kersen kan proeven én beleven!

Sinds 2020 hebben wij 5 ha toegevoegd aan ons bedrijf waar we rode bessen telen. Daarnaast telen wij appels, peren en pruimen. Al deze fruitsoorten zijn tijdens het seizoen verkrijgbaar in onze landwinkel.

Diverse soorten fruit

Hoe het ooit begon.....

Met de Romeinen kwamen de kersen in Nederland, en met Wijk bij Duurstede (Dorestad) om de hoek, ook in de Kromme Rijnstreek. Zij namen de zoete vrucht mee op hun veroveringstochten en wisten in de loop der tijd deze vrucht te laten wennen aan het koudere klimaat. De kers gedijde hier goed en zo ontstonden er in de loop ter tijd verschillende kersengebieden in Nederland.

De eerste tekenen van de kersenteelt en de handel daarin stammen uit de 17e eeuw. Vooral langs oude rivierlopen, met vocht doorlatende grond, bleek geschikt te zijn voor de kersenteelt. De grondeigenaren die geen tijd of zin hadden om de kersenoogst binnen te halen, verpachtten hun boomgaard aan anderen. Tijdens openbare kersenverkopingen werd de handel verdeeld.

In de Kromme Rijnstreek ontstond een levendige kersenhandel. Zodra de eerste oogst was binnengehaald, werd deze afgevoerd naar grotere steden en soms ook al naar het buitenland. Voor het transport over water was een speciale trekschuit ontwikkeld. Deze Kromme Rijnder leverde zo de kersen af.

Aan het eind van de 19e eeuw nam het vervoer of water af en werd de vrachtauto het nieuwe vervoer. Na de tweede wereldoorlog groeide de kersenteelt snel. Eind jaren veertig telde Nederland 4200 hectare aan kersenboomgaarden met een jaarlijkse productie van 20 miljoen kilo kersen. In de jaren vijftig was er zo'n 200 hectare zoete kersen, verspreidt over ruim 190 boomgaarden. In de Kromme Rijnstreek vormde al deze hoogstam kersenbomen een lang lint in het landschap. Het waren top tijden voor de kersenteelt!

Na het hoogtepunt in 1952 ging het snel bergafwaarts met de Hollandse kers. Concurrentie uit het buitenland zette de prijzen flink onder druk, en de kersenteelt werd niet langer rendabel. En omdat de grond beter gebruikt kon worden voor bijv. woningbouw of andere landbouw -en fruitteelt activiteiten die wél rendabel waren, werden er vele boomgaarden gerooid. In 1997 telde heel Nederland nog maar 198 hectare aan zoete kersenteelt. Daarvan lag 30 hectare kersen in de provincie Utrecht.

 

Planet proof certificering

 

 

Kersen en zo...

Oud hollandse rassen of..leer meer van Theo

Ontdek de lekkerste kersen...