In verband met de maatregelen rondom het Covid-19 virus blijft het Kersenmuseum voorlopig gesloten.

Het Kersenmuseum

In het hart van de Kromme Rijnstreek, waar de kersenteelt een belangrijke rol speelt, vindt u op het fruitteeltbedrijf van Theo en Martine en Erik Vernooij "Het Kersenmuseum".
In dit (interactieve) museum kan de bezoeker kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt waarbij begrippen als traditie, trots, cultuur, mooie verhalen, nostalgie en saamhorigheid terug te vinden zijn. Hoewel we spreken van een eeuwenoude traditie, is deze met de kennis van toen en de technieken van nu, verder nieuw leven ingeblazen.


Afmijnzaal oude fruitveiling Wijk bij Duurstede

Een bijzonder aspect in dit museum is de afmijnzaal. Op 9 juni 1949 werd de fruitveiling van Wijk bij Duurstede in gebruik genomen. Ondanks de cultuurhistorische waarde, de architectuur en authenticiteit, is het niet gelukt dit gebouw als Rijksmonument op te nemen. In 1999 is de gehele fruitveiling gesloopt maar zijn de veilingklok, de bankjes en het tegeltableau behouden gebleven. Deze cultuurhistorische objecten hebben in “Het Kersenmuseum” een nieuwe bestemming gekregen. U kunt hier de afmijnzaal met de originele klok, bankjes en alle overige zaken in de oorspronkelijke staat bezichtigen. Wilt u weten of u over de juiste handelsgeest beschikt? Speel dan het "veilingspel". Zodat u zelf kunt ervaren hoe het is om te bieden. Wie weet doet u het beste zaken!


Wandelroute door de Kersenboomgaard

Voor de liefhebbers is er een wandelroute door onze boomgaard. Leuk om na een bezoek aan Het Kersenmuseum nog verder te genieten. Voor de kinderen is bij deze wandeling een vragenlijst zodat zij spelenderwijs nog meer over de kersenteelt te weten komen. Deze vragenlijst is verkrijgbaar aan de balie van de Landwinkel. Hier kan men na afloop ook de antwoorden bekijken. De wandeling is alleen te maken tijdens de openingstijden van onze Landwinkel.
Daarbuiten is het niet toegestaan de boomgaard te betreden.

Verder is het goed om te weten dat:

  • Honden alleen aangelijnd mee mogen. U mag uw hond tijdens de wandeling niet los laten, dit i.v.m. het wild in de boomgaard.
  • Er wordt het hele jaar door gewerkt in onze boomgaard. Houdt u hier rekening mee en wijkt u niet van de aangeduide wandelroute af.
  • Het is niet toegestaan om de fruitbomen of het fruit wat daaraan groeit, aan te raken of te plukken.
  • De wandelroute in de boomgaard is alleen toegankelijk tijdens de openingstijden van de Landwinkel.

Het Kersenmuseum is mede tot stand gekomen door een bijdrage van:

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
10.00 - 16.00 uur
Zaterdag : 10.00 - 15.00 uur

Actuele openingstijden kijk bij de Landwinkel
Entreeprijzen:
kind t/m 5 jaar: gratis
kind 6 t/m 12 jaar: € 2,50
vanaf 13 jaar: € 5,00

Een museum jaarkaart is niet geldig.


Promotiefilmpje

Nieuwsgierig geworden ? Kijk dan hier naar een korte sfeerimpressie van Het Kersenmuseum in Cothen.