Het Kersenmuseum

In het hart van de Kromme Rijnstreek, waar de kersenteelt een belangrijke rol speelt, vindt u op het fruitteeltbedrijf van Theo en Martine Vernooy "Het Kersenmuseum".
In dit (interactieve) museum kan de bezoeker kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt waarbij begrippen als traditie, trots, cultuur, mooie verhalen, nostalgie en saamhorigheid terug te vinden zijn. Hoewel we spreken van  een eeuwenoude traditie, is deze met de kennis van toen en de technieken van nu, verder nieuw leven ingeblazen. 

Afmijnzaal oude fruitveiling Wijk bij Duurstede

Een bijzonder aspect in dit museum is de afmijnzaal. Op 9 juni 1949 werd de fruitveiling van Wijk bij Duurstede in gebruik genomen. Ondanks de cultuurhistorische waarde, de architectuur en authenticiteit, is het niet gelukt dit gebouw als Rijksmonument op te nemen. In 1999 is de gehele fruitveiling gesloopt maar zijn de veilingklok, de bankjes en het tegeltableau behouden gebleven. Deze cultuurhistorische objecten hebben in “Het Kersenmuseum” een nieuwe bestemming  gekregen. U kunt hier de afmijnzaal met de originele klok, bankjes en alle overige zaken in de oorspronkelijke staat bezichtigen. Wilt u weten of u over de juiste handelsgeest beschikt? Speel dan het "veilingspel". Zodat u zelf kunt ervaren hoe het is om te bieden. Wie weet doet u het beste zaken! 


overzicht_veilingklok.jpg

Wandelroute door de Kersenboomgaard

Voor de liefhebbers is er een wandelroute door onze boomgaard. Leuk om na een bezoek aan Het Kersenmuseum nog verder te genieten. Voor de kinderen is bij deze wandeling een vragenlijst zodat zij spelenderwijs nog meer over de kersenteelt te weten komen. Deze vragenlijst is verkrijgbaar aan de balie van de Landwinkel. Hier kan men na afloop ook de antwoorden bekijken.  

Het Kersenmuseum is mede tot stand gekomen door een bijdrage van:

  EU_flag.jpg   LEADER_logo.jpg  provincie_utrecht_fc_logo.jpg

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”

Wat is Landwinkel?
Ongeveer 100 boerderijwinkels mogen zich Landwinkel noemen en daar komen er ieder jaar enkele bij. Landwinkel is een coöperatie van samenwerkende boeren met een boerderijwinkel. Daar heeft u ook voordeel van! Door samen te werken vindt u in uw Landwinkel uw eigen streekproducten, maar ook eerlijke en heerlijke producten uit andere regio's. Uw boodschappen doen bij een Landwinkel is een beleving! Een pure beleving, wel te verstaan.